Derfor er du fortsatt tjukk

En av disse fem overraskende grunnene kan være årsaken til at buksa di strammer.
Slik får du gjort noe med det.

1. Du sverger til «lavkalori»- og «redusert fett»


Såkalte lavkalori-produkter kan faktisk gjøre deg fet. En matvare som er merket «mager», «lett» eller «light» inneholder mindre fett enn det opprinnelige produktet, men det gjør ikke nødvendigvis lettvarianten mager. Lettmajones og lettrømme for eksempel, har et meget høyt fettinnhold. En annen faktor er at lightvariantene kan gi oss en unnskyldning til å spise mer.


Forskere ved Cornell University rapporterte at når overvektige menn og kvinner ble fortalt at de spiste M&M-sjokolade med redusert fett, så spiste de 47 prosent mer enn de som ble gitt vanlige M&Ms. Aberet var bare at alle deltakerne fikk den samme M&M-sjokoladen.


Tips:

  • Sjekk innholdsfortegnelsen på lightprodukter. Selv om produkter med redusert fett inneholder mindre fett, inneholder de ofte ikke så mange færre kalorier. Slike produkter kan inneholde mye sukker. Magre meieriprodukter kan være bra, men sjekk sukker- og fettinnholdet. Er fettet byttet ut med sukker bør du styre unna.
  • Husk at matvarer som i utgangspunktet er magre, for eksempel kokt skinke og torsk, ikke kan få merkelappen «lett».   


2. Kostholdet ditt består stort sett av karbohydrater


Karbohydrater gir energi. Problemet er at de fleste inntar langt mer energi enn de kan forbrenne. Se for deg at karbohydratene du spiser havner i ei bøtte. Når bøtten er full, flyter karbohydratene over og blir til fett. Dette er hva som skjer i kroppen når kostholdet baseres på stort sett karbohydrater. Ved å spise mindre karbohydrater, renner aldri bøtten din over, selv om du ikke er så aktiv som du skulle ønske.


Tips:

  • Spis mer proteiner og færre karbohydrater. Vi overspiser generelt mye mer av karbohydrater, enn av mat som inneholder sunt fett og proteiner.
  • Det betyr ikke at du må holde deg til den strenge karbo-fri Atkins-dietten. Men du kan gjøre deg opp en ærlig formening om hvor ofte du fyller magen med karbohydrater - særlig raske karbohydrater som sjokolade og hvitt brød - og prøve å redusere/erstatte inntaket.
  • Det beste tidspunktet å spise et måltid med mye karbohydrater er rett etter trening. «Karbohydratbøtten» din er da ekstra tom, da du akkurat har forbrent mange av kaloriene på trening.


3. Du spiser fortsatt ikke frokost


Sannsynligvis har du hørt hvor viktig frokosten er, men det kan ikke gjentas for ofte. Når du står opp om morgenen etter mange timer uten mat og drikke, er blodsukkeret lavt og kroppen har et underskudd på væske. Hvis du ikke tilfører kroppen mat fortsetter den fastende tilstanden, og forbrenningen går inn i en hviletilstand. Du blir mindre opplagt og vekten øker lettere.


Forskere på University of Massachusetts fant at personer som ikke spiser frokost, har en fem ganger større sannsynlighet for å være overvektig, enn de som spiser frokost daglig. Videre satte et universitet i Minnesota 2000 tenåringer og deres frokostvaner under lupen. De som droppet frokosten veide 2,5 kilo mer.


Tips:

  • Spis ditt første måltid før det går halvannen time fra du våkner. Forskerne i Massachusetts fastslo at de som ikke spiste frokost innen tre timer etter at de våknet, økte risikoen for å være overvektig med hele 173 prosent.


4. Du spiser for mye sukker


Hvitt sukker eller sukkerbiter er kun én form for sukker. Hvitt raffinert mel, hvetemel, maismel eller fint rugmel fungerer nesten som sukker i kroppen, ettersom kroppen fort omdanner dette til glukose. Sukkeret ligger altså ofte «skjult» i raske karbohydrater som frokostblandinger, pasta, brus, fruktdrikker, yoghurt og hvitt brød. Begynner du dagen med for eksempel fruktyoghurt, frokostblanding og et glass juice, tilsvarer dette tjue sukkerbiter. Det er fem flere sukkerbiter enn du bør spise i løpet av en hel dag. I tillegg er det ofte slik at den maten som inneholder mye sukker, også inneholder mye mettet fett og er fattig på fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter.


Tips:

  • Les innholdsfortegnelsen. Enkelte frokostblandinger for eksempel, er nærmest de reneste sukkerbomber, selv om produktet prøver å gi inntrykk av at det er sunt.
  • Innfør en sunn og god frokostrutine.
  • Reduser inntaket av raske karbohydrater som pasta, brus og fruktdrikker.


5. Du driver ikke styrketrening


Kroppen din trenger både kondisjons- og styrketrening. Det er den idéelle kombinasjonen for både for helse og fettforbrenning.


- Forbrenningen er ikke så stor mens du trener styrke, men du får uttelling på sikt. Det er kondisjonstrening som gir raskest resultat, men det aller beste er å kombinere de to. Det er genialt, påpeker KKs treningsekspert Jill Jahrmann.


I en studie fra Ball State University, puttet forskere overvektige menn på en 1 500-kalori-diett, og delte dem inn i tre grupper. En som ikke trente, en som trente kondisjon tre ganger i uken, og en tredje gruppe som trente både styrke og kondisjon. Hver gruppe gikk ned omtrent like mye i vekt, rundt 9,5 kilo. Men de som løftet vekter mistet 2,3 kilo mer fett enn de som ikke løftet vekter. Deres vekttap på 9,5 kilo var nesten bare fett. De to andre gruppene mistet i realiteten bare 6, 7 kilo fett. Muskler og veske utgjorde resten av vekttapet.

Tips:

  • Tren styrketrening to-tre ganger i uken, som en del av ditt bli-sunnere-program. I tillegg til at styrketreningen er bra for både fettforbrenningen og helsen, kan du kan se flere kilo lettere ut enn du egentlig gjør, fordi muskler veier mer enn fett.


Kilde: KK

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits