Spitsbergen Adventure Cruise

img07782

I helga har det ikke vært lett å få tak i meg, jeg har nemlig vært på cruise ;) Type Spitsbergen Adventure Cruise med MS Expedition som går nordover.. ja, enda lenger nord!

Vi tok ut fra Longyearbyen torsdag ettermiddag og kom til Barentsburg litt utpå kvelden. Som jeg har omtalt tidligere begynner jeg å bli litt lei av BB nå, men jeg har fått gjort litt forskjellig hver gang jeg har vært der heldigvis. Denne gangen var det russisk folklore show som sto på programmet. Jeg kommer vel neppe til å se det igjen for å si det sånn, men morsomt å ha overvært det. Min gode venn Slava var jo i, tillegg til guide som vanlig, også konferansier under showet :)))

VIdere satte vi kursen mot nord og i løpet av natta var vi kommet helt til Magdalenefjorden nordvest på Spitsbergen. Her ble vi frakta i land med zodiacbåter på Gravneset hvor vi fikk en liten guida runde rundt på stedet. Sysselmannen har valgt å gjerde inne store deler av nesset siden det er mye verneverdigt her. Det er faktisk ganske få steder på Svalbard hvor det er forbudt å trå. Det foregikk stor fangst på hval i dette området før i tida, og mange ble syke og døde pga dårlig kosthold som ga dem sjørbuk. De som døde ble nærmest lagt i haug her på Gravneset. Det er ikke bare bare å grave i tundra, så derfor ble det heller lagt stener oppå likene. Jorderosjon har gjort at litt for mye av det gode har dukket opp i dagens lys igjen :/ Et par av oss syntes det frista veldig å bade på den fine stranda her, i stiv kuling og hagl ;) noe som gjorde at Linda, Mari og Eirik fikk badesertifikat for bragden.

Herifra seilte vi videre mot 80 grader nord, og da vi kryssa denne legendariske grensa fikk vi servert skumpa på akterdekket ;) Snere fikk alle hvert sitt sertifikat som vi kan pynte veggen med.

Planen var å komme oss rundt Verlegenhuken og ned til Eolusnesset hvor Ingrid guide satt og venta sammen med 3 skiturister på skyss hjem igjen. Det gikk heller dårlig da det fremdeles var tjukt med is i Sorgfjorden. Ei heller MS Polarstar som kom dagen etter klarte oppdraget. Dette førte til at Sysselmannen måtte ut med pumaen og "redde" Ingrid, som jeg tror hadde klart seg fint enda en tid så hardbarka som hun er ;)

Siden vi nå ble "sittende fast" i isen brukte vi heller tiden på safari i zodiacbåter. Vi cruisa rundt hvalrosskolinien Moffen da vi plutselig så en som var litt for interessert i oss. Han hadde visst lyst til å sette tenna i gummibåten vår, men vi klarte å holde avstand. Vi gikk også i land på isen som går rundt øya.

Etter ett døgn over 80 grader var det på tide å vende rundt og trekke litt sørover igjen. Første stopp ble Blomstrand der Finn og Kåre fra Turproduksjon skulle settes av for å bygge camp som skal brukes i sommer. Så håper vi de rakk alt før flyet hjem gikk fra Ny-Ålesund i ettermiddag. Det får vise seg i morra.

Ny-Ålesund var neste ilandstigning og det var noe vi alle hadde sett frem til. Her guida Silje oss rundt en stund før vi fikk gå på egenhånd. Så lenge vi holdt oss på veien fikk vi stort sett frie tøyler ;) Butikken var et must for å kjøpe suvenirer. T-skjorte, stryke-på-merke og kort for å sende hjem ble min utgift. Før vi gikk ombord i båten igjen ville de samme badenymfene kaste seg ut i sjøen igjen. Og hva skjedde? Jo, jeg ble også med(!!!!) Hvem skulle tro noe sånt? Om ingen andre husker hvor lite glad jeg var i å bade andre steder enn i syden før, så husker i hvertfall jeg det selv. Jeg har blitt skikkelig tøff, hehe.. Dermed fikk også jeg bevis på at jeg er en spreking og ekte isbjørn ;) Tror alle ombord fikk med seg dukkerten. Kapteinen kom bort til meg senere og lurte på om det var kaldt, hehe. Ikke så rart der jeg sprada inn i båten i trusa med ullundertøyet i armene(?)

Vi hadde knapt blitt tørre bak øra før vi fortsatte turen videre, denne gang til Camp Zöe, en fangststasjon litt lenger nord. Her var ingen av oss ungdommene i land, slappe som vi var etter byvandringa tidligere på dagen :P

Nå gikk ferden hjemover igjen, men vi var ikke i land i Lyb før kl. 0200 i natt. Hjemme og i seng var jeg i 3-tiden, så jeg kan fortelle at 4 timer søvn ikke er nok! Etter 4 dager med frokost, lunsj, middag og resten av tiden sammen med en herlig gjeng er det i grunn ganske stusselig å komme hjem til seg selv å lage sin egen mat igjen. Går vel over om et par dager, men jeg kunne godt holdt frem med dette litt lenger :) Jeg delte lugar med Tone selv om hun av naturlige årsaker snek seg ned til Bjørn i de sene nattetimer.

Btw, Bjørn er litt ugunstig å hete som guide på en båt full av folk som speider etter det samme dyret konstant 24/7. Det har vi i hvertfall erfart etter denne turen :)))

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits