Hjelp meg med å forstå


Foto: aftenposten.no

En sjelden gang må det også kome alvorlige innlegg på bloggen min, og dette er et av disse tilfellene. Det skjer så altfor ofte at jeg hører om forferdelige hendelser gjennom nyhetsbildet. Det kan være groteske handlinger utført mot menneskegrupper, eller ting jeg rett og slett bare må riste på hodet av ren oppgitthet. Uansett har jeg store problemer med å forstå hva som driver folk til å gjøre så mye meningsløst. Jeg skal fortelle mer om hva som har fått meg til å skive dette..

Vi har alle fått med oss det grusomme som har skjedd i Haiti og hvordan tilstanden er der nå i etterkant av jordskjelvet. Naturkatastrofer er horribelt, men dessverre ikke mye vi råder over. Noe vi mennesker derimot er med på å avgjøre er hvordan man best mulig skal komme seg på beina igjen etterpå. Vi kan lese om folk som i desperasjon raner og begår andre kriminelle handlinger for å berge seg selv. Det jeg derimot ikke i min villeste fantasi kan forstå er hvordan noen kan begå drap og voldtekter når befolkningen allerede er så til de grader slått i bakken. Her har en av nyere tids største katastrofer inntruffet. Alle bør være med og bidra med hjelpearbeid og få landet opp å fungere igjen. Ikke gjøre alt så mye, mye værre! Hva slags desperasjon er det som driver folk til voldtekt i en slik situasjon!? Den første tanken som slo meg var: "Hva slags lite utviklet folk er dette? Neandertalere!" Dette hadde aldri vært et problem her i landet eller i noen i-land vil jeg påstå. Hadde en naturkatastrofe skjedd i Norge hadde vi hjulpet hverandre, stått sammen. Det må da bety at vi har kommet mye lenger sett på det sosialt intelektuelle.

Gjennom Aftenposten fikk jeg innblikk i en grotesk afrikansk kultur her om dagen. Jeg blir overkvalm av å lese sånne ting, men jeg klarer heller ikke å la være. Det er noe med det ufattelig lite menneskelige som gjør at jeg bare er nødt til å innta hvert ord som er skrevet om saken. Det jeg sikter til nå er den nådeløse jakten på albinoer i Tanzania, der de blir oppsøkt og hakket ihjel og kroppsdelene solgt som lykkeamuletter. Jeg vet ikke en gang hva jeg skal si i dette tilfellet. Denne artikkelen visste virkelig å målbinde prinsessen, jah. Om jeg nevnte ordet neandertaler i forrige avsnitt synes jeg at det passer vel så godt, om ikke bedre, her. Hva skjer når overtro blir en så stor ting at det får noen til å ta uskyldige liv? Små barn. Bare fordi de er født uten pigmenter. Overtroen sier at blod, knokler, hud og hår fra en albino kan gjøre dem rike over natten. Latterlig ja. Men hva skjer når de oppdager at dette var helt feil? Føler de noen form for anger? Jeg lurer virkelig, men jeg får aldri svar.

Den siste uka har vi kunnet lese om muslimske Faiza som har blitt kidnappet og ennå ikke kommet til rette. Det er selvsagt ille nok som det er, men det er ikke det jeg vil fram til her. Det jeg sikter til er at flere fremtredende norsk-pakistanere er redd for at presseoppslagene om hennes privatliv skal ødelegge hennes rykte. Unnskyld språket, men hva faen i helvete?! Her har ei jente blitt bortført og hva er det folk tenker på? Jooo, at hennes rykte kan bli ødelagt fordi det har kommet fram i media at hun har kjæreste. Og hvorfor er det så ille? Joooo, fordi det er fy skam å holde hånd FØR MAN ER GIFT! I stedet for å bruke alle ressurser i å finne denne jenta bruker dette miljøet både tid og krefter på å bekymre seg over en filleting. Det er en filleting i mine øyne. Ja jeg har forstått det slik at det er mye som er tabubelagt i andre kulturer enn den norske jeg kjenner til. Og det at jeg synes sånn tankegang er utrolig gammeldags uansett land/kultur skal jeg ikke ta opp her og nå. Men dette skjer faktisk her i Norge. Måtte nå disse innvandrerne prøve og tilpasse seg vår kultur. Hvorfor vil de være her hvis de fortsatt vil ha det som hjemme? Hvorfor drar de ikke bare hjem da? Jeg er helt sikker på at vår kultur aldri hadde blitt akseptert i et muslimsk land. Til det er vi alt for promiskuøse. Vi er altfor tolerante til disse fremmedkulturene, dessverre. Jeg skal snart runde av nå, men jeg vil til slutt sitere fra artikkelen jeg har linka til: "- Det er mer åpenhet rundt dette temaet enn før. Man skal ikke snakke om privatlivet. Det skal man ikke diskutere høyt. Men jeg husker fra min barndom at det var mer akseptert å se på vold enn sex. sier Qureshi." Jeg synes det sier mye.

Som sagt, jeg vil bare får hjelp til å forstå. Men jeg er redd ingen kan komme med noe så vettugt at jeg vil forstå noe av dette. Så håper jeg at jeg med dette innlegget ikke har fått alle haitianere, tanzanianere og muslimer på nakken. Det ville vært trist altså.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits